Od jakiegoś czasu mój narzeczony zaczął bardzo udzielać się w kuchni :) Przyznam, że odpowiada mi ta sytuacja, bo wszystkie potrawy, które do tej pory przygotował były bardzo smaczne - chyba ma to po tacie ;). Fajnie, że lubi tak jak ja, eksperymentować w kuchni, a nie korzystać tylko i wyłącznie z tradycyjnych przepisów. Na pewno mogę stwierdzić, że ma smykałkę do kucharzenia. Ostatni przepis znalazł w gazecie Men's Health - smak wyśmienity, dlatego zachęcam Was do wypróbowania.
Podsuńcie przepis swojemu facetowi, może też zechce wykazać się w kuchni ;)
Składniki na 4 porcje:
cebula cukrowa 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
indyk mielony 400 g
pomidory całe w puszce 1 sztuka (400g)
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czerwona fasola 1 puszka (400 g) - odsączona i przepłukana
papryka czerwona 1 sztuka pokrojona w kostkę
papryka chilli 1 sztuka pokrojona na drobno (bez pestek)
chilli w proszku 2 łyżeczki, pieprz cayenne do smaku, oregano 4 łyżeczki
olej kokosowy do podsmażenia ( 1 łyżka)
ryż brązowy/jaśminowy
Przygotowanie:
Rozgrzej olej kokosowy w dużym garnku. Wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj indyka i wszystko razem podsmaż około 10 minut. Następnie dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu około 45 minut (pod przykryciem). Danie smakuje wyśmienicie z ryżem.
Wartości odżywcze 1 porcji (z 50 g ryżu):
Kaloryczność 411 kcal
Białko 32 g
Węglowodany 60 g
Tłuszcze 8 g
Błonnik 12 g
Wapń 64 mg
Fe 3 mg
Witamina A 290 ug
Magnez 118 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz