Składniki na 6 sztuk (małych kokilek)
4 jaja
garść szpinaku świeżego
1/2 sztuki cukinii
1/3 czerwonej papryki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
ser feta 30 g
plasterek sera żółtego
przyprawy: świeżo zmielony pierz, chilli jalapeno suszone, papryka słodka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie przygotowujemy warzywa: umytą cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach, umyty szpinak siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce roztrzepujemy jaja z dodatkiem przypraw, czosnku, pokruszonego sera fety i sera żółtego oraz wszystkich warzyw. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy po równo do kokilek, wcześniej natłuszczonych olejem kokosowym (lub masłem). Pieczemy przez około 25 minut + 5 minut z termoobiegiem.
Smacznego :)
Wartości odżywcze 1 porcji:
Kaloryczność 75,6 kcal
Białko 6,5 g
Węglowodany 2 g
Tłuszcze 4,9 g
Błonnik 1 g
Wapń 77 mg
Fe 1 mg
Witamina A 203 ug
Magnez 15,6 mg
Zapomniałabym dodać, że cudownie smakują z sosem czosnkowym ( jogurt grecki, świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek) ;)
:) pyszna propozycja, a sos czosnkowy idealnie się skomponuje ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy
Zachęcam do wypróbowania ;) Pozdrawiam :)
Usuń