Składniki:
mąka ryżowa 150 g
mąka kukurydziana 150 g
drożdże suszone bezglutenowe 1 płaska łyżeczka
sól morska 1/4 łyżeczki
oliwa 2 łyżki
letnia woda 250 ml (czasami ciut więcej)
ulubione dodatki - u mnie na pizzy znalazł się: ser Lazur, mozzarella, szpinak, pieczarki, suszone pomidory, szynka parmeńska, gęsty sos pomidorowy, którym posmarowałam cały spód pizzy
Przygotowanie:
Mąki przesiać przez sito do miski. Następnie dodać resztę suchych składników - wymieszać. Dodać oliwę i wodę. Ciasto wyrobić na jednolitą masę (tutaj potrzebne jest wyczucie, czasami potrzebna jest większa ilość wody; ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany - nie lejące, ale i nie zbite). Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h (jeśli nie masz czasu wystarczy poczekać 30 minut). Po tym czasie ciasto ponownie lekko ugniatamy i rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (rozciągamy równomiernie), pizzę smarujemy sosem pomidorowym i na wierzch układamy ulubione dodatki ( wszystkie zielone składniki typu rukola, szpinak - dodajemy już po upieczeniu). Pieczemy w 220 stopniach (program pizza, czyli termoobieg i dolne grzanie) przez około 13-15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz