Dzisiaj na obiad coś nowego, innego.Już dawno nie jadłam makaronowej zapiekanki, a podobną próbowałam swojego czasu w pewnej restauracji. Postanowiłam ją odtworzyć - udało się, smakowała wybornie :)
Składniki na 2 porcje:
Filet z piersi kurczaka 200g
makaron kokardki 100g
brokuły 200 g
cukinia 100g
1/2 czerwonej cebuli
czosnek 1 ząbek
pieprz Cayenne
starty Parmezan 20g
Sos beszamelowy:
300 ml mleka 2%
20 g masła
2 płaskie łyżki mąki orkiszowej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al'dente (ja gotowałam 9 min). Kurczaka kroimy na małe kawałeczki i mieszamy z ząbkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Brokuły rozdzielamy na małe różyczki, cebulę kroimy w piórka a cukinię w plastry. Kurczaka gotujemy około 15 minut na parze (lub podsmażamy na patelni bez tłuszczu). Brokuły, cebulę i cukinię gotujemy na parze przez około 5 minut (lub w wodzie - oprócz cebuli). Do naczynia żaroodpornego na spód wykładamy makaron, polewamy go troszkę sosem beszamelowym, następnie układamy kurczaka, brokuły cukinię, cebulę i zalewamy sosem beszamelowym. Na wierzch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kaloryczność 587 kcal
Białko 46 g
Węglowodany 57 g
Tłuszcze 14 g
Błonnik 4,2 g
Wow! Te kolory przemawiają do mnie :) muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńZachęcam :) na pewno nie pożałujesz ;)
UsuńFajne :) W składnikach brakuje informacji o kurczaku, jaki i ile?
UsuńA musiałam pominąć :) filet z piersi kurczaka 200g krojony w kosteczkę.
Usuń