Składniki na 1 porcję:
Makaron 50g suchego produktu (ja użyłam makaron szpinakowo - pomidorowy z semoliny)
1 łodyga selera naciowego
100g piersi z kurczaka
Jogurt naturalny 3 łyżki
1/2 ząbka czosnku
1/2 pomidora
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Zioła
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, by był sprężysty, przecedzić i wystudzić. Mięso pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni grillowej (na odrobinie oleju) na złoty kolor, ostudzić. Łodygi selera oczyścić, usunąć włókna i pokroić w plasterki, pomidora pokroić na cząstki. Następnie jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na koniec wszystkie składniki wymieszać, sałatkę doprawić do smaku ziołami (ja użyłam bazylię, paprykę słodką, oregano).
Wartość odżywcza 1 porcji:
wartość kaloryczna 392 kcal
zawartość
węglowodanów 50g
białka 35g
tłuszczu 6,4g
błonnika 5,5g
wapnia 134 mg
witaminy A 111ug
magnezu 56mg
cholesterolu 62 mg
* Czym jest semolina ??
Semolina jest rodzajem mąki, która otrzymywana jest z pszenicy twardej (durum). Największą zaletą makaronu z semoliny, jest to, że podczas gotowania chłonie on znacznie mniej wody, niż makaron z mąki pszennej. Dzięki temu makaron jest bardziej elastyczny, nie tworzy się z niego "paćka" i nie skleja się. W smaku jest bardziej wyrazista, niż typowa mąka pszenna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz