wtorek, 5 grudnia 2017

Kurczak w sosie pomarańczowo-kokosowym z sezamem i płatkami chilli

Bardzo lubię próbować nowych połączeń smakowych, dlatego postanowiłam przetestować przepis podpatrzony na blogu kwestia smaku (tu). Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym go troszkę nie zmodyfikowała. Jest to naprawdę świetny pomysł na szybki obiad, bo najdłużej chyba schodzi z wyciśnięciem soku z pomarańczy (no chyba, że ktoś chce iść na łatwiznę i użyje soku kupnego, jednak wtedy polecam soki jednodniowe "świeże").

Składniki na 2 porcje

polędwiczki z kurczaka 300 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 sztuka
czosnek 1ząbek
imbir świeży kawałek 5 cm
olej rzepakowy do podsmażenia kurczaka
mleczko kokosowe 1/4 szklanki
sezam 2 łyżki
sos pomarańczowy: sok wyciśnięty z pomarańczy 200 ml, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka soku z limonki, pieprz, płatki chilli (lub pieprz Cayenne)

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki. Obtaczamy w jajku a następnie w mące ziemniaczanej (dzięki temu sos troszkę zgęstnieje). Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Następnie dodajemy kurczaka i chwilę podsmażamy. Po ok. 6 minutach dodajemy sos pomarańczowy, przykrywamy patelnię i gotujemy około 6 minut. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe oraz sezam i gotujemy następne 5 minut.
Danie smakuje wyśmienicie z ryżem jaśminowym oraz sałatką z roszponki.

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger