poniedziałek, 13 listopada 2017

Kurczak curry w mleku kokosowym z mango

Już dawno nie próbowałam owocowo - mięsnego połączenia, a że w kuchni leżało dojrzałe mango stwierdziłam, że trzeba przeprowadzić kolejny kuchenny eksperyment. Do tego danie szybkie w przygotowaniu, a aksamitny smak pozostaje na długo w pamięci :)

Składniki na 2 porcje:

Polędwiczki z kurczaka 300 g
Mango średniej wielkości ok. 250 g
Mleczko kokosowe 200 g
Papryczka chilli

Marynata do kurczaka:

2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
kurkuma 1 łyżeczka
pieprz Cayenne 1/2 łyżeczki
imbir świeży starty kawałek ok. 4 cm
czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
curry 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Polędwiczki z kurczaka dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą (odstawiamy do lodówki na 30 min.). W międzyczasie obieramy mango ze skóry i kroimy miąższ w dużą kostkę. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy polędwiczki z kurczaka. Po chwili dodajemy kawałki mango i wszystko razem dusimy około 10 min. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy dalej przez około 10 min. Dodajemy papryczkę chilli.
Danie świetnie smakuje z ryżem jaśminowym.

Smacznego!

Inspiracja z www.kwestiasmaku.com




Wartości odżywcze 1 porcji z ryżem jaśminowym (30 g ryżu przed ugotowaniem)

Kaloryczność 593 kcal
Białko 37 g
Węglowodany 40 g
Tłuszcze 32 g
Błonnik 2 g
Wapń 19 mg
Żelazo 1,2 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger