Składniki (na słoiczek około 150 g)
jajko 1 sztuka
szczypta soli
łyżeczka płynnego miodu
1 łyżeczka musztardy stołowej
1 łyżka soku z cytryny
200 ml oleju
pieprz świeżo zmielony (do smaku)
Przygotowanie:
Jajko myjemy i na chwilę zalewamy wrzątkiem, po czym wkładamy je do miseczki z zimną wodą. Następnie wbijamy jajko do dużego słoika i dodajemy resztę składników. W słoiku umieszczamy blender i miksujemy góra dół (pulsacyjnie), do momentu, kiedy majonez zacznie gęstnieć. Zawsze możemy dorzucić przyprawy, które lubimy np. kurkumę, świeży czosnek - dzięki temu uzyskamy majonez smakowy.
Wybaczcie ale w tym przypadku nie będę pokuszała się o podanie kaloryczności :P
Bardzo ładnie wygląda. Jak kupny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Ale lepszy w smaku niż kupny ;)
Usuń