Większość osób cały czas powtarza, że nie ma czasu na przygotowywanie posiłków do pracy. Każdy zakłada od razu z góry, że aby przygotować sobie coś pożywnego do pracy będzie musiał spędzić godziny w kuchni. Chciałam Wam dzisiaj pokazać, jak w szybki sposób możecie przygotować swój lunch do pracy. Przy jego przygotowaniu spędzicie w kuchni nie dłużej niż 15 minut - nie wliczając w to czasu, który potrzebuje piekarnik na przygotowanie Wam dania ;) Wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa, pokroić je, doprawić, wyłożyć na blachę i upiec. Jak to wyglądało u mnie?
Składniki na 2 porcje:
1 średniej wielkości batat
1 średniej wielkości cukinia
1/2 sztuki brokuła
oliwa 1 łyżka
zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi po 1/2 lyżeczki
płatki migdałów 2 łyżki
Przygotowanie:
Warzywa dokładnie myjemy. Batata obieram ze skóry i kroję na małe talarki, cukinię w plasterki a brokuła dzielę na mniejsze cząstki. Blaszkę wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia i układam na niej pokrojone warzywa. W szklance mieszam oliwę z przyprawami i polewam miksem warzywa, tak aby każda cząstka była nimi pokryta. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut (program góra-dół) - brokuły i cukinię należy wyjąć po około 20 minutach. Na tym koniec - teraz możemy poprzekładać warzywa do pojemnika i następnego dnia cieszyć się w pracy pysznym posiłkiem. Do każdej porcji dodajcie po 1 łyżce płatków migdałów.
Wartości odżywcze 1 porcji
Kaloryczność 195 kcal
Białko 6 g
Węglowodany 28 g
Tłuszcze 8,5 g
Błonnik 6 g
Wapń 35 mg
Fe 0,8 mg
Witamina A 101 ug
Magnez 27 mg
Pieczone warzywa.... "piękna rzecz" :)
OdpowiedzUsuńCoś dla oka i brzuszka ;)
UsuńOstatnio miałam podobne danie na kolację :) Tylko bez brokuła i z wegańskim parmezanem. Pycha!
OdpowiedzUsuńu mnie warzywa w takiej postaci goszczą często, ale raczej na II śniadania. Na kolację to wciągam zazwyczaj coś jajecznego albo zupę ;) Teraz nadciąga idealna pora roku na jedzenie zupy w godzinach wieczornych - uwielbiam! :)
Usuń