Jako że ostatnio w rodzinnej kuchni częściej rządzi mąż, musiałam i tym razem się posłuchać i z zakupionych przez niego składników przygotować obiad. Muszę przyznać, że ma chłopak wyczucie smaku, bo po połączeniu wszystkich składników wyszedł obłędnie pyszny sos - sama jestem pod wielkim wrażeniem. Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, którym naprawdę możecie zabłysnąć podczas rodzinnego lub przyjacielskiego spotkania :)
Składniki na 2 porcje:
świeży filet z łososia ze skórą 300 g
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
ryż brązowy 80 g
na sos:
1/2 dojrzałego awokado
60 ml mleczka kokosowego
kilka ziarenek kolendry (rozgniecionych) lub kilka listków świeżej
odrobina soku z limonki (plus starta skórka z limonki do dekoracji)
1/2 łyżeczki cebuli suszonej
1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od sosu. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na gładką masę. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać więcej mleczka kokosowego i ponownie zmiksować. Gotowy sos odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie ryby. Łososia skrapiamy odrobiną soku z limonki, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej smażymy rybę około 15 minut ( po połowie czasu na każdą stronę). Rybę podajemy z sosem, na wierzchu posypaną startą skórką z limonki. Polecam do uzupełnienia dania ryż brązowy oraz żółtą paprykę.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz