Składniki na 4 porcje:
schab bez kości 600 g
ananas świeży dojrzały lub z puszki około 350 g
papryka czerwona 1 sztuka
papryczka chilli 1 sztuka
imbir świeży kawałek około 4 cm
czosnek 3 ząbki
cebula biała 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 pełne łyżki
olej kokosowy
przyprawy: pieprz świeżo zmielony, pieprz Cayenne, sól (jeśli używacie - ja nie stosuję praktycznie w ogóle),
sos do mięsa: 5 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 łyżka cukru (lub 2 łyżki soku z ananasa), około 160 ml (2/3 szklanki) bulionu warzywnego (lub ewentualnie wody).
Przygotowanie:
Schab kroimy w kosteczkę, przyprawiamy pieprzem, solą i posypujemy mąką ziemniaczaną - tak aby każdy kawałek był nią pokryty. Mięso odstawiamy na bok i zaczynamy szykować resztę produktów. Ananasa obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. W kostkę kroimy również paprykę, papryczkę chilli oraz cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a imbir ścieramy na tarce (lub kroimy na bardzo drobne kawałeczki). W szklance rozrabiamy sos. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy paprykę, papryczkę chilli i ananasa. Smażymy około 5 minut i przekładamy do miski. Dodajemy odrobinę oleju na patelnię i smażymy nie niej tym razem schab. Po około 10 minutach dodajemy warzywa oraz sos. Pod przykrywką podduszamy około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Danie smakuje bardzo dobrze z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz