Bardzo lubię mięsne dania w wersji na słodko, a już w ogóle kiedy oprócz słodyczy wyczuwalny jest ostry smak. Postanowiłam wypróbować połączenie indyka z mango - okazało się to połączenie bardzo trafne.
Składniki na 2 porcje:
pierś z indyka 300 g
mango dojrzałe 1 sztuka
mleko kokosowe 200 g
kawałek papryczki chilli
olej kokosowy do smażenia
cukinia 1 sztuka
ryż brązowy/lub jaśminowy 100 g
przyprawa do cukinii: suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
marynata do indyka: 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego, starty świeży imbir (kawałek około 2 cm), odrobina suszonego chilli jalapeno, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki curry, sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Pierś z indyka kroimy na kawałki i zalewamy marynatą. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki. Cukinię myjemy i kroimy na plasterki, następnie podsmażamy na patelni grillowej (plasterki posypujemy przyprawą: suszone pomidory z bazylią i czosnkiem). Następnie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy indyka. Po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę obrane mango oraz papryczkę chilli. Smażymy razem około 2 minut, po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe i przyprawy. Dusimy razem około 10 minut. Podajemy razem z ryżem i cukinią.
Wartości odżywcze 1 porcji:
Kaloryczność 471,7 kcal
Białko 35,3 g
Węglowodany 68,4 g
Tłuszcze 9,6 g
Błonnik 8,8 g
Wapń 64,2 mg
Fe 2,9 mg
Witamina A 626 ug
Witamina C 56,8 mg
Magnez 177,4 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz